Inschrijving gestart voor woningen

Met het onthullen van een bouwbord startten wethouder Rogier Tetteroo en ontwikkelaar Leendert Steijger afgelopen week officieel de inschrijving voor woningen op de zogenoemde A1 locatie. Dit is een bouwlocatie langs het spoor, ter hoogte van de kruising van de burgemeester Jamessingel en het Hamstergat. Het gaat om zo’n 200 woningen. De A1 locatie is een onderdeel van een grotere bouwopgave in de Spoorzone.

De A1 locatie bestaat uit een westelijk deel en een oostelijk deel. In het westelijke deel is er ruimte voor ongeveer tweehonderd woningen. Momenteel werkt de ontwikkelaar het ontwerp van de woningen verder uit. Intussen is het nu al officieel mogelijk voor alle geïnteresseerden om zich in te schrijven voor een van deze woningen. De woningen zijn onderdeel van een woongebouw en bieden plek voor zowel starters, gezinnen als ook voor ouderen waarbij het woongebouw ruimte biedt voor genoeg ontmoeting onder de bewoners.

‘’Terwijl iedereen zijn eigen plek heeft in het woongebouw, willen wij faciliteren dat er bepaalde ruimtes gedeeld worden. Denk aan een gemeenschappelijke woonkamer of een gezamenlijke werkplaats. Dit worden voor de toekomstige bewoners plekken voor ontmoeting. Door dit aan te bieden hopen we mensen een reden te geven om op deze plek te gaan wonen’’, zegt Leendert Steijger van M3 Architecten.
Daarnaast is er in dit bijzondere woongebouw ruimte voor commerciële of maatschappelijke functies wat aansluit bij het Ontwikkelperspectief voor de Spoorzone. Denk bijvoorbeeld aan een café of een restaurant. Maar ook kantoren of praktijkruimten zijn denkbare functies. De exacte invulling hiervan is nog onbekend, maar dit zal gerealiseerd worden op de begane grond van het woongebouw.

Goudse woningbouw
De A1 locatie is een onderdeel van een grotere bouwopgave in de Spoorzone. Wethouder Rogier Tetteroo: “De woningdruk in Gouda is groot. Met de gehele Spoorzone wordt dit deels aangepakt met de bouw van maar liefst duizend woningen. Hiermee wordt er plek geboden voor ongeveer drieduizend Gouwenaars. Daarvan betreft een deel sociale huur, middeldure huur en betaalbare koopwoningen. Er is namelijk veel behoefte onder jongeren, doorstromers en ook ouderen die hun eensgezinswoningen willen opgeven.”
De A1 locatie kwam al snel in beeld als aantrekkelijke plek voor het bouwen van woningen. Het gebied ligt midden in de stad, dichtbij het historische centrum en ligt op korte afstand van het station.
‘’Een locatie zoals deze biedt de ruimte voor diegene die het hardst op zoek zijn naar een woning. Wij hebben er vertrouwen in dat de partijen met wie wij een overeenkomst hebben de uitdaging goed willen oppakken om hier wat van te maken. Goed dat daarbij over nieuwe woonconcepten wordt nagedacht zoals het gemeenschappelijk wonen met ruimte voor gezamenlijke voorzieningen’’, aldus Rogier Tetteroo.

Inschrijven
De bouw van de woningen vindt naar verwachting plaats in het 1e kwartaal van 2021. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het ontwerp van de woningen en de invulling van de gezamenlijke voorzieningen. Tegelijkertijd is er een eigen website in het leven geroepen door M3 Architecten waar mensen terecht kunnen die geïnteresseerd zijn in een woning op deze locatie. Het westelijke deel van de A1 locatie heeft de toepasselijke naam gekregen: ‘’Wonen in Goud’’. Via de website: www.woneningoud.nl kan iedereen zich inschrijven voor deze locatie.

Ontwikkelperspectief
Parallel met de start van de inschrijving op deze locatie is de gemeente bezig met het opstellen van het bestemmingsplan voor de A1 locatie. De gemeenteraad moet dit nieuwe bestemmingsplan vaststellen. Daarnaast moet de gemeenteraad het Ontwikkelperspectief van de gehele Spoorzone vaststellen. Dit gebeurt naar verwacht in juni 2020.

Voor meer informatie over de deellocatie A1 of over de andere locaties in de Spoorzone Gouda, ga naar www.goudaspoorzone.nl

Huidige situatie A1 locatie met Wethouder Rogier Tetteroo en Leendert Steijger bij Bouwbord Wonen in Goud
Skip to content