Projecten die vertraging oplopen, hoe komt dat?

Er zijn veel verschillende projecten in de Spoorzone. Voor mensen die een woning zoeken, kunnen die projecten niet snel genoeg klaar zijn. Soms duurt een project alleen langer dan gepland. Hier zijn een aantal redenen voor die niet alleen voor de Spoorzone gelden, maar je in het hele land terug ziet komen. Zo zijn de bouwkosten de afgelopen jaren flink gestegen. Materialen zoals hout en staal zijn duurder geworden. Er is een tekort aan vakmensen waardoor de bouw langer duurt. Daarnaast lopen projecten soms vertraging op door strenge(re) regels, bijvoorbeeld uit het stikstofbeleid. Door deze toenemende kosten vinden investeerders het soms lastig om projecten te starten of juist af te maken. Ze willen zekerheid dat een project financieel haalbaar is.

In de Spoorzone zijn er afspraken over kwaliteit, programma en buitenruimte waar ontwikkelaars zich aan moeten houden. Als voorbeeld moet elk project voldoen aan de Woonvisie van gemeente Gouda. Dat betekent dat er van het totale aantal woningen minimaal 33% sociale huur moet zijn. Hier is geregeld discussie over tussen ontwikkelaars en gemeente. Het is duidelijk dat veel woningzoekenden betaalbare huurwoningen willen, maar dat maakt een project voor ontwikkelaars soms financieel onhaalbaar. Over een geschikte oplossing hiervoor wordt dan langer van gedachten gewisseld. Het kan leiden tot vertraging bij projecten.

Architect schets van een park dat langs het spoor ligt. Een moeder en kind lopen tussen het gras en de bloemen door naast de Burgemeester Jamessingel
Skip to content