Persbericht: de bouw van 1000 woningen in Gouda versnelt

De bouwers kunnen in de Spoorzone van Gouda aan de slag met de bouw van 1.000 nieuwe woningen. Het is de bedoeling dat deze woningen al volgend jaar worden opgeleverd. Mede dankzij de Vliegende Brigade van de provincie Zuid-Holland is deze versnelling gerealiseerd.

De Vliegende Brigade helpt gemeenten om binnenstedelijke bouwplannen te versnellen. Dat zijn vaak complexe vraagstukken waarvoor specialistische kennis nodig is. Bij het project Spoorzone hebben adviseurs van het bureau Overmorgen namens de Vliegende Brigade een jaar gewerkt aan onder meer een ontwikkelperspectief voor het gebied. Ook hebben zij eraan bijgedragen dat voor alle deelgebieden in het project intentieovereenkomsten zijn afgesloten. Met als resultaat dat alles nu rijp is voor bestuurlijke besluitvorming.

Uitnodigingsplanologie

Wethouder Rogier Tetteroo van Gouda is ingenomen met het gerealiseerde resultaat: “Ik krijg enthousiaste signalen van marktpartijen over onze werkwijze. Dit project is een mooi voorbeeld van ‘uitnodigingsplanologie’ die inspirerend kan zijn voor zowel andere gemeenten als de provincie.” Ook gedeputeerde Anne Koning van de provincie Zuid-Holland is enthousiast: “In Zuid-Holland en met name in de steden is een groot tekort aan woningen. In de Spoorzone Gouda wordt niet alleen vaart gemaakt, er wordt ook een groot aantal betaalbare woningen gebouwd, zowel huur als koop. En juist in die categorie zijn de tekorten het grootst.”

Coproductie

De Spoorzone is een groot gebied rondom het station van Gouda. Op dit moment is het vooral een gebied voor kantoren en logistiek. De Spoorzone wordt omgevormd tot een aantrekkelijk gemengd stedelijk gebied met veel woningen. De adviseurs van de Vliegende Brigade hebben externe stakeholders en interne specialisten betrokken. Dit heeft binnen de beoogde planning geleid tot een gedegen integraal ontwikkelperspectief voor de Spoorzone. Het eindproduct is een coproductie van adviseurs van de Vliegende Brigade en medewerkers van de gemeente.

Binnenstedelijke versnelling

De Vliegende Brigade is ruim een jaar geleden van start gegaan. Als een gemeente behoefte heeft aan specifieke tijdelijke expertise om woningbouw binnenstedelijk te versnellen, gaan gemeente en provincie samen op zoek naar de benodigde menskracht. De provincie draagt voor helft bij in de kosten. Naast Gouda is de Vliegende Brigade actief in Zoetermeer en Dordrecht en gaan ze binnenkort aan de slag in Capelle aan den IJssel.

Anne Koning en Wethouder Rogier Tetteroo op de C1K2 locatie
Skip to content